Hírek
Öregfiúk

A szegedi jégkorongsport jeles évfordulóját ünnepli 2019-ben: 30 évvel ezelőtt, 1989. januárjában volt Szeged történelmének első hivatalos, magyar bajnokságban játszott mérkőzése. Az évforduló alkalmából 2019. január 13-án egy megemlékezést szervezünk, amely 15 órakor kezdődik a városi műjégpályán a Goodwill Pharma Szegedi Vízmű OB II-es bajnokija előtt. Cikksorozatunkban pedig a harminc évvel ezelőtti résztvevőkkel sztorizgatunk, most éppen Barok Istvánnal.

Sorozatunkban ezúttal nem egy egykori játékos mesél, hanem egy olyan újságíró, aki külső szemmel nézte végig a szegedi csapat megalakulását, fejlődését. Ő pedig az a Barok István, aki annak idején elnevezte a szegedi hoki Minarik Edéjének Bánáti Antalt.

– Jó barátok vagyunk a mai napig, ahogyan Lippai Palival is baráti viszonyt ápolok. A csapathoz egyébként rokoni szál is fűz, hiszen két unokaöcsém, Magassy Antal és Magassy László egyaránt játszott az együttesben, Laci bajnokin is szerepet kapott – kezdte visszaemlékezését Barok tanár úr.

A kezdetekben az ő kapcsolatai is jól jöttek a hokisoknak.

– Annak idején a szlovákiai Rozsnyó mellé jártam síelni, ahol összebarátkoztam az ottani jégpálya igazgatójával. Szóba került a jégkorong, és mondtam, hogy Szegeden is van csapat. Összehoztam a két felet, szakmai kapcsolat is kialakult.

Természetesen a munka is szerepet játszott már a kezdeteknél.

– Közvetítettük az összes hazai meccset a Telin TV-vel. Cs. Gát Laci a kommentátorállásban ült, én pedig a pálya szélén interjúztam. Erről van egy jó sztorim: az egyik bajnokin a rendező egyszer csak azt vette észre, hogy a két kamerából az egyik lekonyul. Nem technikai probléma volt, hanem az operatőr fázott annyira, hogy kidőlt, el is ájult, úgy kellett magához téríteni. Akkoriban még szabadtéri volt a pálya, kutya hidegben rendezték azt a meccset.

Barok tanár úrra a vasárnapi gálameccsen is szerep vár: ő lesz a szpíker a Debreceni Öregfiúk elleni találkozón, ami 15 órakor kezdődik.

– A játékosok jó részére emlékszem, említhetném Komjáti Endrét vagy Latyakot, de a Pápai, Leleszi, Kulikov csatártriót is. Volt olyan időszak, amikor Pápai és Leleszi mellett egy harmadik korábbi válogatott, Bóna Benő védte a kaput, ez azért sokat elmond az akkori csapat erejéről – tette hozzá Barok István.