Hírek
Öregfiúk

A szegedi jégkorongsport jeles évfordulóját ünnepli 2019-ben: 30 évvel ezelőtt, 1989. januárjában volt Szeged történelmének első hivatalos, magyar bajnokságban játszott mérkőzése. Az évforduló alkalmából 2019. január 13-án egy megemlékezést szervezünk, amely 15 órakor kezdődik a városi műjégpályán a Goodwill Pharma Szegedi Vízmű OB II-es bajnokija előtt. Cikksorozatunkban pedig a harminc évvel ezelőtti résztvevőkkel sztorizgatunk, most éppen Csanády Zsolttal.

– Édesanyám, aki műkorcsolyázott, négyéves koromban tanított meg korizni. Ezután ahol jég volt Szegeden, ott én is feltűntem, egy idő után pedig a pakk és az ütők is előkerültek. Bánáti Tomival tizenegy évesen ismerkedtem meg, húszéves koromig grundszinten minden télen játszottunk. Hol Kiskundorozsmán, hol Sziksóstón, hol Vértón, hol a Holt-Maroson. Emlékszem, amikor a Fodor József Kollégium sportpályája épült, hamarabb volt meg a világítás, mint az aszfalt. A területet fellocsoltuk vízzel, ami ráfagyott, ezen a pályán este tízig is játszhattunk – mesélte az alapító tagok közé tartozó Csanády.

Ez a grundhoki volt az alapja a későbbi szegedi klubnak.

– Az első csapatból a legtöbben már ismertük egymást, öt-hat évig is játszottunk együtt azelőtt, hogy Szegeden jégpálya lett. Emlékszem, munkákat vállaltunk, hogy edzésidőt kapjunk, például korcsolyát éleztünk, és rendezőként segítettünk a jégpályán. Eleinte csak barátságos meccseink voltak, egészen az 1989-es első bajnokiig. Az állandó ellenfeleink a debreceniek voltak, akikkel érdekes módon kerültünk kapcsolatba. A nyomdaiparban dolgozó ismerősömet kérdezte meg egy debreceni kollégája, hogy Szegeden van-e hokicsapat, így jutottak el hozzám, majd a csapathoz. Az 1991-es, OB II-es bajnoki címmel zárult szezon végéig játszottam a csapatban – tette hozzá.

Zsolt teniszezett is, így amikor fia, Zsombor elkezdett cseperedni, mindkét sportággal megismertette.

– Szerette mindkettőt, de amikor választani kellett, a hoki mellett döntött. Büszke vagyok rá, hogy már az OB II-es csapat tagja, pedig még csak tizenhét éves – tette hozzá. Zsombor adta egyébként a gólpasszt a MAC elleni legutóbbi bajnokin.

Az öregfiúkmeccsen természetesen Zsolt is ott lesz, igaz, egy logisztikai kérdést még meg kell oldania.

– A régi felszerelésem már nem jön rám, így azt pótolnom kell. Mindenképp beöltözök, de mivel régen nem játszottam már, vannak fenntartásaim – mondta.