Hírek
Öregfiúk

A szegedi jégkorongsport jeles évfordulóját ünnepli 2019-ben: 30 évvel ezelőtt, 1989. januárjában volt Szeged történelmének első hivatalos, magyar bajnokságban játszott mérkőzése. Az évforduló alkalmából 2019. január 13-án egy megemlékezést szervezünk, amely 15 órakor kezdődik a városi műjégpályán a Goodwill Pharma Szegedi Vízmű OB II-es bajnokija előtt. Cikksorozatunkban pedig a harminc évvel ezelőtti résztvevőkkel sztorizgatunk, most éppen Hajdu Andrással.

A Hajdu család több mint harminc éve jelen van a szegedi hokiban: az első csapatban már ott volt Hajdu András Levente, kicsivel később csatlakozott öccse, Hajdu Balázs, akinek a fia, Hajdu Botond jelenleg is az OB II-es csapat tagja.

– 1987-ben érettségiztem le a Fodorban, akkor már egy éve állt a jégpálya. Ott voltam a nyitányon, még téglajegyet is vettem akkoriban. Egy barátom révén kerültem oda, aztán harminc évre ott ragadtam. Bánáti Tominak és Rigó Lecsinek sokat köszönhetek, Tomi olyan, mintha a jégpályás apukám lenne. Jelenleg is benne vagyok az öregfiúk csapatában, minden évben tornákra járunk Csíkszeredába, Szabadkára, de mi is szoktunk rendezni – mesélte Hajdu András.

Az OB II-es csapatban 1995-ig játszott, ez alatt kétszer nyerték meg a bajnokságot.

– Dübörgött a csapat rendesen. Jöttek jó játékosok folyamatosan, volt kitől tanulni az edzéseken. Tizennyolc évesen kezdtem, így nem váltottam meg a világot, de soha nem hagytam el a sportágat. Az OB II után következtek az amatőrbajnokságok, előbb a Fekete Tamás barátommal közösen verbuvált Szegedi Cápákkal, majd a Szegedi Fekete Legyek csapatával. Az amatőr után pedig hamar jött az öregfiúk, szóval tényleg csak egy-két szezon maradt ki a harminc év alatt. A jégkorong a leghűségesebb szerető, szoktunk viccelődni a többiekkel, hogy nekünk a ravatalozásunk is a jégpályán lesz – mesélte.

Elmondása szerint különleges élmény, hogy míg nekik az amatőrbajnokságban mindig ott szurkolt Varga Dávid, Maslac Michael vagy éppen Rózsahegyi Ádám, most ők szurkolnak az akkori gyerekeknek, akik már az OB II-es együttes alapemberei.

– Minden meccsen ott vagyunk, Lolival a mezünkön, a szegedi kispaddal szemben szoktunk ülni a többiekkel. Nagyon örülök, hogy Boti ilyen jól mozog, élmény látni a játékát. Ő vitte a családból a legtöbbre a hokiban – mondta.

Természetesen András is ott lesz a vasárnapi gálameccsen, ráadásul mivel edzésben van, sokat vár a találkozótól. Ahol egyébként már az utánpótlás is „megvillanhat”.

– A két és féléves fiam is érdeklődik a sportág iránt, már van Levi-feliratú meze és korcsolyája is. Alig várom, hogy betöltse a hármat, és járhasson edzésekre. Addig is épp azt szervezem, hogy a bedobást ő végezhesse el a vasárnapi meccsünkön – tette hozzá Hajdu András Levente.