Hírek
Felnőtt

50 éves lett anyaegyesületünk, a Tisza Volán SC, ebből az alkalomból jubileumi kiadványt készített a klub, amely a Délmagyarországban jelent meg. Ezúttal a hokiszakosztály korábbi és jelenlegi vezetői közül Bánáti Antal, Komjáti Endre és Pápai Miklós visszaemlékezését olvashatják.

Ha nem akarsz lemaradni a szegedi hoki és a Goodwill Pharma Szegedi Vízmű híreiről, kövess minket a Facebookon és az Instagramon!

Bánáti Antal: Életem legszebb harminc éve volt


A szegedi hoki Minarik Edéje – sokszor csak így emlegetik a szegedi jégkorongot megálmodó és megvalósító Bánáti Antalt, aki játékosként, szakosztályvezetőként ahol tudott, segített a sportágnak három évtizeden keresztül. 

– Nálam 1986-tól számítódik a történet, akkor kezdtünk formálódni, edzeni. Egészen 2016-ig vezettük a klubot két jó barátommal. Eltelt harminc év, és életem legszebb harminc éve volt ez. Akkor még nem volt szó pénzről, a felszerelést is mi vettük magunknak, a jégkorong szeretete miatt csináltuk. A játékosokat a kezdeti időszakban a kiskundorozsmai jégről hívtam el, hogy lenne-e kedvük csapatban játszani. A felszerelést Szlovákiából csempésztük át az egyetemi síbusszal, és minden évben újra kellett élesztenünk magunkat, mert nem volt olyan anyagi hátterünk, mint a nagy kluboknak. De mi így is csináltuk, mert éltünk-haltunk a jégkorongért. Később jött a fordulópont, Lippai Pál polgármester biztosított számunkra egy jégkezelő gépet. Ha azt nem kapjuk meg, most nem lenne miről beszélnünk – emlékezett vissza a hőskorra Bánáti Antal.

Komjáti Endre: Nem poroszkálunk, csapjunk a lovak


A labdarúgás világából érkezett a szegedi hokiéletbe Komjáti Endre, aki 1990-ben lett a Szegedi Jégkorong SC elnöke, majd 1998-ig vezette azt. Szervezőmunkájával a csapat működtetésében, valamint négy bajnoki cím megszerzésében volt oroszlánrésze.

– A rendszerváltás után egyesületet kellett alapítani, ekkor keresett meg Bánáti Tomi barátom, aki felkért elnöknek. Igent mondtam, azzal a feltétellel, hogy nem poroszkálunk, csapjunk a lovak közé, irány az OB I. Ez hat évvel később meg is valósult. Remekül működött a vezetői triónk: Rigó Lehel volt az elnökhelyettes, Tomi a szakosztályvezető, mindenről hárman döntöttünk, azt tettük, amire legalább ketten szavaztak. A fejlődésben nagy szerepe volt, hogy sikerült Pápai Mikit leigazolni Jászberényből, emlékszem, hárman mentünk el érte tárgyalni. Rajta keresztül jöttek a többiek, hirtelen Szekeres Adorján és a kapus Bóna István neve ugrik be. Nagy fegyvertény volt a legalább 350-szeres szovjet válogatott Kulikov megszerzése is. Az élvonalban a legszebb emlék a bajnok Dunaferr legyőzése, de ugyancsak szoros meccseket játszottunk a Fradival és a Volánnal. Nyitott jégpályán kezdtünk, Lippai Pál polgármesternek köszönhetően fedték azt be a kilencvenes évek közepén. Szerettem csinálni, ám a lányaim nőttek, az egyik kajakozott, a másik kosarazott, így nem jutott rá elég időm, ezért mondtam le. Azóta sem volt a magyar élvonalban a hokicsapat, szurkolok, hogy ez újra összejöjjön.

Pápai Miklós: Építeni szeretek, ehhez türelem kell


Az év jégkorongozójaként, a válogatott akkori sztárjaként került Szegedre 1990-ben Pápai Miklós, aki már első évében bajnok lett a szegedi együttessel. A szakosztály élére 2016-ban nevezték ki vezetőként.

– Egy olyan nagyvárosnak, mint Szeged, tényezővé kell válnia a magyar hokiban, de az Erste Ligáért még sokat kell dolgoznunk. Olyan biztosan nem lesz, hogy összevásárolunk húsz játékost csak azért, hogy legyen csapatunk. Ennek nincs értelme. Azt szeretném, hogy szegedi gyerekeknek lehessen szurkolni, akikhez persze néhány erősítésre szükség van, de a magot a helyiek adják. Építeni, nevelni szeretek, ehhez türelem kell. A 2016 óta eltelt időszakban igyekeztünk megnövelni a bázist, örömmel mondhatom, hogy az utánpótlás létszáma hamarosan eléri a kétszáz főt. Emellett az infrastruktúra fejlesztésére áldoztunk rengeteget. Kicseréltük a palánkot, a hűtőrendszert, a világítást, elkészültek az új öltözők, orvosi és játékvezetői szobák, valamint a sátras tanpályánk, így már augusztus elejétől május végéig tart a jeges szezon. Mivel névadó szponzorainkkal, a Goodwill Pharmával és a Szegedi Vízművel, illetve a várossal is jó a kapcsolatunk, nyugodtan dolgozhatunk.