Hírek
Szupermini (U-8)
Mini (U-10)
Előkészítő (U-12)
Kölyök (U-14)
Serdülő (U-16)
Ifjúsági (U-18)

Pihentető nyár után egy munkával és újdonságokkal teli szezonnak vág neki Marius Gliga, a Goodwill Pharma Szegedi Vízmű és a teljes régió mentoredzője. A szakemberrel az átalakuló edzői stábról, illetve a következő időszak kihívásairól beszélgettünk. Interjú.

Ha nem akarsz lemaradni a szegedi hoki és a Goodwill Pharma Szegedi Vízmű híreiről, kövess minket a Facebookon és az Instagramon!

– Hogy telt a nyarad? Jutott idő a vakációra?
– Szerencsére igen, nyaraltam egyet otthon a családommal. Kipróbáltam olyan dolgokat, amelyeket már régen szerettem volna, ilyen például a hegymászás és a repülés.

– El tudod ilyenkor felejteni a jégkorongot, legalább egy kis időre? 
– Mondjuk úgy, hogy megpróbáltam… Viszont rengeteg változás történt a klubnál a nyári időszakban, amelyekre szerettem volna a lehető legjobban felkészülni, így már a szünetben is sokat járt az agyam a jégkorongon.

– Kicserélődött a szegedi edzői stáb, megújult és fiatal csapattal kell együtt dolgoznod. Másféle szemléletet igényel ez a részedről?
– Mindig nagy kihívás az elejéről kezdeni valamit. Az elmúlt négy év munkájának hála egy tehetséges edzői stáb jött össze, majd vált igazi csapattá a klubnál, mindenki a játékosok fejlesztéséért dolgozott. A növekedésünk és a fejlődésünk mind egyéni, mind csapatszinten feljogosította volna arra az egyesületet, hogy kipróbálja magát egy új, magasabb szinten, akadémiaként. Ez végül nem sikerült, ám a lehetőség továbbra is adott az itt maradóknak, hogy fejlődjenek, vezető szerepet vállaljanak az új, kezdő kollégák segítésében. Ez számomra is tanulási folyamat, a tapasztalatra épül, amelyet a mindennapos közös munka során szerzek. Fontosak az új kihívások, hisz hatással vannak a körülöttünk lévő emberekre. Szóval bár a munka szinte ugyanaz, mint eddig, hatékonyabbá tehetjük azt, így jobb edzőket és játékosokat nevelhetünk. Ebben a korábbinál is több felelősséget kaptam a Magyar Jégkorong Szövetségtől.

– Több szegedi tehetség is eligazolt más akadémiákhoz. Mit gondolsz erről?
– Az egyik szemem sír, a másik nevet. Örülök, hogy a játékosok megkapták a lehetőséget magasabb szinten, viszont a munkánk megszenvedi, ha a legjobbak távoznak, hiszen így az adott korosztályok a vezéreiket veszítik el, akik katalizátorként segíthették volna a többiek előmenetelét. Viszont tudom, hogy az előrelépés lehetősége remek motiváció a Szegeden játszó hokisok számára, az edzőknek pedig megerősítést jelent, hogy a munkájukat magasabb szinten is értékelik.

– Mi a legfontosabb cél Szegeden a már elkezdődött 2021–2022-es szezonban? 
– Most értük el azt a stádiumot, amelyért azóta dolgozom, hogy Szegedre érkeztem. Sikeres volt a játékosok számának növelése, a toborzási programunk továbbra is erős, így eljutottunk a játékosok minél magasabb szintre emeléséhez, a kvalitások kiaknázásához. Ez a fiatalabb korosztályoknál sikerült a legjobban, az U8-as és U10-es programunk a legsikeresebb jelenleg. Természetesen minden korcsoportra ugyanannyi energiát szánunk, de itt, a kicsiknél van a legjobb esélyünk, hogy válogatott hokisokat neveljünk. 

– Regionális szinten mi a következő lépés? 
– Sajnos nem kaptuk meg az akadémiai minősítést, ettől függetlenül továbbra is támogatjuk a környékbeli kisebb klubokat, illetve felajánljuk a legjobbjaik számára a további fejlődési lehetőséget – ez eddig is így történt Baja, Makó és Kecskemét esetében. Fontos cél, hogy fejlesszük az algyői bázist, átadjuk számukra azt a tudást, amit alkalmazunk, illetve a lehető legjobban kihasználjuk a remek infrastruktúrát, amely kiépült a településen az elmúlt években. 

Szöveg: Gyúrós István
Fotó: Annófotó – Képek színesben